Online aanmelden

Dry Needling

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van (langdurige) pijn of stijfheid in spieren door de fysiotherapeut. Er wordt een zelfde soort naaldje als bij acupunctuur gebruikt, maar het naaldje wordt in een “trigger point’ in de gespannen spier gestoken.  Dit geeft direct een langdurige ontspanning.

Uitleg over dry needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode waarbij met behulp van een dunne (acupunctuur)naald een triggerpoint in een spier wordt aangeprikt. Hierdoor raakt de spier snel en langdurig ontspannen.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een kleine verdikking in een spier(vezel) die vaak lokaal drukpijn geeft en soms uitstraalt in een arm of been. Een triggerpoint ontstaat door (langdurige ) overbelasting, verkeerd gebruik van de spier, door een acuut trauma, langdurige immobilisatie of door verkramping van de spier (zoals bij stress). Soms is de spier stijf, kan de kracht verminderd zijn of een omliggend gewricht beperkt zijn.

Wie is de therapeut?

Dry needling wordt gedaan door Martin van Dam. Hij is geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapeuten.

Hoe gaat dry needling in zijn werk?

Tijdens de eerste zitting vindt er een gesprek plaats over het ontstaan en beloop van de klacht. Er volgt een lichamelijk onderzoek, waarin onder meer wordt gezocht naar de triggerpoints en er wordt een behandelplan opgesteld.

Daarna wordt het triggerpoint, als de huid is gereinigd met een steriele naald, aangeprikt. Dit merk je aan een optredend dof gevoel of een korte aanspanning in de spier (twitch). Vervolgens beweegt de therapeut de naald een aantal keer rustig op en neer totdat het doffe gevoel of de twitch verdwijnt. Indien er meerdere triggerpoints zijn worden deze één voor één behandeld.