Online aanmelden

Wat is incontinentie?

Incontinentie voor urine of ontlasting betekent dat er sprake is van ongewild urineverlies of ongewild ontlastingsverlies. In dit geval is het niet mogelijk voor je om je urine of ontlasting op te houden. Er is bij incontinentie onderscheid te maken tussen verschillende vormen.

Stressincontinentie

Dit probleem kan opspelen nadat vrouwen één of meerdere bevallingen hebben gehad. De reden hiervoor is dat de bekkenbodemspieren verzwakt zijn waardoor de baarmoeder en blaas kunnen verzakken. Deze stressincontinentie komt geregeld voor en wordt zo genoemd omdat de ‘stress’ staat voor ‘druk’.

“IK KAN WEER TRAMPOLINE SPRINGEN MET MIJN KINDEREN”

Je kan dan bijvoorbeeld bij springen, niezen, lachen of rennen ongewild urine verliezen, omdat de druk in je buik toeneemt en je je bekkenbodemspieren onvoldoende aanspant of kunt aanspannen. Ook vrouwen, die geen bevalling hebben meegemaakt kunnen last hebben van stressincontinentie.

“IK HOEF NIET MEER NAAR HET TOILET TE VLUCHTEN TIJDENS DE GYM”

Urge-incontinentie

Urge-incontinentie is een andere vorm van urine- incontinentie en betekent dat er aandrang is om te gaan plassen maar de  urine niet kan worden opgehouden tot op het toilet. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk. Eén van deze oorzaken kan zijn dat er sprake is van een te hoge spanning in de bekkenbodemspieren.

Incontinentie voor ontlasting

Je spreekt van incontinentie voor ontlasting wanneer je problemen ondervindt met het controleren van je ontlasting. Klachten kunnen variëren van het laten van windjes tot het verliezen van uw normale ontlasting. Oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld obstipatie of een te hoge of lage spanning in uw bekkenbodem.

Wanneer u nog vragen heeft over incontinentie of u wilt graag een afspraak maken? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.