Sensorische informatieverwerking en kinderfysiotherapie

Sensorische informatieverwering (S.I.), een hele mond vol, maar het betekent niet veel meer dan zintuiglijk. Sommige zintuigen kennen we allemaal zoals: horen, zien, voelen en proeven.  Maar er zijn ook zintuigen waar je misschien niet direct aan denkt zoals het evenwichtsorgaan. Al deze zintuigen geven informatie door aan ons zenuwstelsel. Daar wordt deze informatie verwerkt zodat we adequaat kunnen reageren. Zo weten we dat onze blaas vol is en we naar het toilet moeten, maar ook dat de taart in de oven aanbrandt. De hele dag door krijgen we ontzettend veel informatie binnen. Deze informatie heeft een grote invloed op hoe we ons voelen en gedragen.

Alle zintuigen werken samen om zo goed op de omgeving te kunnen reageren. Wanneer deze samenwerking bij een kind niet goed gaat, dan heeft een kind sensorische informatieverwerkingsproblemen. Prikkels kunnen dan te sterk binnenkomen of juist bijna niet. Het kind neemt de informatie uit de omgeving rommelig waar. De reactie kan dan ongepast of vreemd overkomen, maar dat komt omdat het kind de wereld anders waarneemt. Hoe dit zich dan uit, dat is voor elk kind weer anders. Er zijn heel veel zintuigen en die werken bij iedereen weer anders. Om toch wat meer duidelijkheid te geven, volgen hier wat voorbeelden:

  • Een kind kijkt tv en hoort je niet als je roept. Je weet dat het kind goed hoort en wil luisteren. Bij het kind komen beide geluiden even hard binnen, het kind kan dan niet discrimineren tussen welk geluid het belangrijkste is en reageert dus niet.
  • Een kind wil niet dat de nagels geknipt worden, de haren gekamd worden of de tanden gepoetst. Deze prikkels kunnen dan te sterk binnen komen.
  • Een kind zit overal aan te friemelen, aan andere kinderen, aan potloden, kleren enz. Het kind zoekt deze prikkels zelf op.
  • Een kind is bang om zijn evenwicht te verliezen en houdt daarom het liefst de voeten aan de grond.
  • Een kind houdt de handen voor de oren bij harde geluiden. Kan niet goed tegen ruimtes waar veel geluiden zijn.
  • Het kind is onhandig met gym terwijl de kracht goed is en het kind ook diepte kan zien. Het kan zijn dat het kind de informatie die het binnen krijgt middels de ogen (waar staat het toestel) niet kan koppelen aan de informatie vanuit het evenwichtsorgaan (waar bevind ik me in de ruimte).

Zoals uit bovenstaande punten wel blijkt, kunnen problemen in de sensorische informatieverwerking van invloed zijn op de motorische ontwikkeling en kan het moeilijk zijn om met aandacht te werken.

Wanneer je naar een kinderfysiotherapeut gespecialiseerd in sensorische informatieverwerking gaat, zal deze samen met jullie en ook bijv. met de leerkracht kijken naar het sensorische profiel van een kind. Hoe reageert het kind op prikkels. Er wordt gekeken welke zintuigen wanneer juist wel gestimuleerd moeten worden of juist niet. Het kind en ouders ervaren zo waarom iets de ene keer wel lukt en de andere keer niet en hoe ze dit kunnen beïnvloeden.