Scoliose is een zijdelingse verkromming van de rug (wervelkolom) waardoor één of twee bochten ontstaan. Het komt in meer of minder ernstige mate voor bij 4 op de 100 mensen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen S-vormige scoliose en een C-vormige scoliose.
Oorzaken van scoliose
Het is belangrijk onderscheid te maken tussen een niet-structurele scoliose en een structurele scoliose. Een niet-structurele scoliose kan ontstaan door pijn en dwangstand, een verkeerde houding, een lengteverschil in de benen of een heupafwijking. Een niet-structurele scoliose is te verhelpen en kan worden gecorrigeerd. Waardoor ontstaat scoliose:
- In 65% van de gevallen is de oorzaak onbekend.
- In 10% is de oorzaak neuromusculair. Dit houdt in dat de scoliose ontstaat bij een onbalans in de spierkracht links en rechts.
- 15% is aangeboren. Scoliose komt vaak voor bij kinderen met een ontwikkelingsstoornis. Afwijkingen van de wervels kunnen ervoor zorgen dat mensen ook op latere leeftijd nog de verschijnselen van een scoliose ondervinden.
Wat te doen bij Scoliose
Als uw kind last heeft van scoliose is het verstandig om bij een kinderfysiotherapeut langs te gaan. Deze kan door middel van advies en oefeningen ervoor zorgen dat de effecten van scoliose worden verminderd. U kunt zonder verwijzing bij Fysiotherapie Heikant terecht voor een vrijblijvend intakegesprek. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met 040-2539665 of via [email protected]