Kaaktherapie

Wat is kaaktherapie?

Veel mensen hebben klachten van het kaakgewricht. Dit kunnen  klachten zijn in de zin van pijn maar ook de functie van het kaakgewricht kan belemmerd worden. De officiële naam is CMD klachten wat betekent craniomandibulaire dysfunctie. Dit kan leiden tot beperkingen in dagelijkse activiteiten, zoals moeite met kauwen, praten of gapen. Pijn vanuit de kaak kan vergaande gevolgen hebben en kunnen zeer storend zijn voor de cliënt. Er ontstaat moeite met eten- soms schamen mensen zich voor het gekraak en mijden hierdoor te gaan eten met anderen- ook kan de pijn uitstralen tot in het hoofd, over de slapen en in het oor. Tevens worden andere spieren hierdoor ook getriggerd en breidt de klacht zich uit naar de arm en in het gezicht.

Wanneer is kaaktherapie nodig?

Kaakklachten en de gevolgen ervan kunnen problemen geven op het werk, in het gezin of in het sociale leven. Uw tandarts kan kaakklachten herkennen. Hij/zij kan u ook verwijzen naar een gespecialiseerde therapeut. Deze therapeut is extra geschoold in het hoofd – kaak- nekgebied.
De therapeut kijkt of er een aanwijsbare oorzaak is waar iets aan te doen valt. Zo zouden bijvoorbeeld de nek of het kaakgewricht, de kauwspieren, het gebit, en de zenuwbanen van het hoofd hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn.

Mogelijke oorzaken van kaakklachten zijn :

  • Klachten na een tandarts bezoek ( te lang openen – te ver openen van de mond) .
  • Trauma tegen het hoofd of nek.
  • Gewoontes als buikslapen en nagelbijten.
  • Overmatige stress.  Veel mensen die dagelijks stress hebben klemmen te veel hun tanden op elkaar, knarsen in hun slaap etc. Hierdoor wordt de kauwspier overbelast.
  • Systemische ziektes (ziektes waarbij het hele lichaam is aangetast), zoals reuma, osteo-artrose (gewrichtsslijtage) of  fibromyalgie (pijn in bindweefsel en spieren).

Hoe gaat kaaktherapie in zijn werk?

Eerst wordt er gestart met een uitgebreid onderzoek waarna er een specialistiche behandeling wordt gestart. Het onderzoek bestaat uit: het in kaart brengen van wat de stoornissen betekenen in het dagelijks leven. Het zoeken naar de oorzaak en zo mogelijk de stoornis opheffen. Hierbij wordt dan de hele keten onderzocht omdat nek- kaakgewricht- hoofd en bijbehorende zenuwbanen en spieren een enorme invloed op elkaar hebben.

De behandeling bestaat uit zachte manuele technieken door een gespecialiseerd therapeut. Tevens worden er oefeningen en adviezen geven voor thuis. Mogelijk wordt er contact gezocht met de tandarts en eventueel met een kaakchirurg.