Oedeemtherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak. Een van de meest bekende vormen is lymfoedeem.

Wat is Lymfoedeem?

Lymfoedeem treedt op wanneer er in aanleg te weinig lymfevaatjes zijn of doordat er een beschadiging van het lymfestelsel ontstaat, bijvoorbeeld na het verwijderen van lymfklieren of na een beschadiging van de huid. De meest bekende vorm van beschadiging is t.g.v. een operatie en/of bestraling bij diverse vormen van kanker. Oedeem kan voorkomen in alle ledematen, in het gelaat of op de romp. Lymfoedeem geeft een vergrote kans op het ontwikkelen van wondroos en moet daarom behandeld worden.

Oedeemtherapie bij fysiotherapie Heikant.

Wanneer u voor oedeemtherapie komt bij fysiotherapie Heikant, vindt er een vraaggesprek plaats over het ontstaan en beloop van de klachten en wordt u lichamelijk onderzocht. Hierbij wordt ook gemeten in welke mate er sprake is van oedeem. Daarna kan de behandeling gestart worden.

De therapie bestaat uit een combinatie van een aantal van de volgende technieken:

  • Manuele lymfedrainage. Deze massage techniek wijkt af van de gewone massage. De handen maken met een lichte druk en een constant tempo, cirkelvormige of pompende bewegingen waarbij de huid (met de daarin liggende lymfvaten) wordt beïnvloed
  • Oefentherapie en huiswerkoefeningen
  • Compressietherapie, zwachtelen en/of aan laten meten therapeutisch elastische kous
  • Lymfetaping
  • Adviezen m.b.t. huidverzorging, zelfzorg, werk en sport De behandelend therapeut: Sandra van der Heijden

Wanneer u nog vragen heeft kunt altijd vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie.