Psychosomatische Therapie

Wat is psychosomatische fysiotherapie?

Lichaam en geest kunnen worden onderscheiden maar zijn niet te scheiden. Wanneer mensen bijvoorbeeld stress of een burn out hebben brengt dit vaak lichamelijke klachten met zich mee. Bij psychosomatische therapie probeert de therapeut u te helpen om de balans terug te vinden tussen lichaam en geest. Lichamelijke klachten als gevolg van stress zijn vaak lastig te behandelen maar psychosomatische fysiotherapie is er uitermate voor geschikt.

Wat doet een psychosomatisch fysiotherapeut?

De balans tussen spanning en ontspanning, tussen belasting en belastbaarheid is verstoord. Eerst probeert de psychosomatisch fysiotherapeut samen met de cliënt inzicht te krijgen in het ontstaan en de gevolgen van de klachten. Daarna wordt door een aantal behandelingen geprobeerd om de balans in het lichaam terug te vinden. De behandelingen zijn bijvoorbeeld:

  • ontspanningstherapie
  • leren omgaan met stress
  • ademtherapie
  • lichaamsgerichte oefeningen om het zelfvertrouwen positief te beïnvloeden.

Wat is SOLK?

SOLK staat voor Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten.

Het zijn lichamelijke klachten die variëren van pijn, vermoeidheid, duizeligheid, concentratieproblemen, slaapproblemen en spanning, waarvoor geen medische oorzaak kan worden aangewezen. De klachten zijn bekend onder verschillende syndroomnamen  zoals hyperventilatie, spanningshoofdpijn, whiplashsyndroom, chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie en prikkelbare darmsyndroom.

Lees hierover meer op: www.solknet.com

Ik ben lid van het SOLK netwerk en daarmee gespecialiseerd in het behandelen van SOLK klachten.